Po letnej prestávke pripravila Asociácia somelierov Slovenskej republiky v priestoroch kaviarne The Lounge (Benihana) ďalšie hodnotenie vín s podtitulom – BIELE CUVÉE. Členmi hodnotiacej komisie boli Beáta Vlnková, Rastislav Šuták, Denisa Šutáková, Jozef Šuchter, Ľuboš Bogár a Miroslav Jajcay.

Slovo cuvée má francúzsky pôvod (cuve) a znamená kaďa alebo tank. Ide o špeciálny „blend“ vín, ktorý vyzrieva v nerezových tankoch alebo sudoch. Cuvée speciale alebo „tête de cuvée“ označuje najvyššiu radu vín. Prvé vína, ktoré boli vyrobené pred viac ako 4000 rokmi v Egypte, Grécku alebo Taliansku, boli práve zmesi viacerých odrôd.

Na Slovensku je biele cuvée považované za menejcenné. Zákazníci si stále myslia, že je to „zmeska vín“ a skôr uprednostňujú jednoodrodové vína. Ide pravdepodobne o prežitok z čias minulých, keď sa predávali jednoduché vína „vylepšené“ repným cukrom a ich kvalita bola nízka. Výroba tejto tzv. „kupáže“ viacerých odrôd je náročný proces, ktorému vinár venuje veľa času už vo vinohrade. Ďalej pokračuje v pivnici. Niektorí vinári sceľujú odrody hneď po lisovaní, iní každú odrodu vinifikujú zvlásť a sceľujú až pred samotným fľašovaním. Niektorí školia vína v nerezových tankoch, iní v dubových sudoch. Celý proces výroby kupáže je prepojený na tradície, ktoré si vinári predávajú z generácie na generáciu.

Vo Francúzsku patria cuvée k najdrahším vínam. Chateauneuf du Pape, Bordeaux a najmä Sauternes ponúkajú úžasné biele asambláže. V Rakúsku, vo Viedni, existuje samostatná apelácia DAC Wiener Gemischter Satz. Pioniermi medzi slovenskými bielymi cuvée boli Radošinský Klevner (Pivnica Radošina), Paves (Pavelka a syn) alebo Predium Cuvée (Vinanza).

Do hodnotenia bolo prihlásených 27 vzoriek zo 7 krajín sveta, z ročníkov 2016, 2015, 2014, 2013, 2008 a 2007. Najväčšie zastúpenie malo Francúzsko (10 vín), nasledované bolo Slovenskom (8 vín), Rakúskom (3), Talianskom, Slovinskom, Portugalskom (2) a Južnou Afrikou (1). Vína boli hodnotené v „slepej“ degustácii 100-bodovou stupnicou z kalichov značky Zalto na biele vína. Teplota podávania 10 – 11 ºC. Vína boli v kategórii suché a polosuché. Kvalita hodnotených vín bola vysoká a vyrovnaná, čo viedlo k zaujímavým diskusiám.

A aké by malo byť biele cuvée?! Podľa hodnotiteľov by malo mať víno dobrú harmóniu a odrážať ročník. V hodnotení sa objavili i vína, ktoré boli dlhšie v kontakte so šupkou – tzv. „oranžové“ vína, ktorých farba sa výrazne odlišuje v spektre farebných odtieňov. Napríklad odrody ako Rulandské šedé alebo Tramín červený majú zlatistú farbu s medenými a ružovými odtieňmi. Pri nakvášaní a lisovaní sa uvoľňuje farbivo zo šupky do muštu. Preto niektoré vína môžu mať ľahko ružovú farbu. Väčšina oranžových vín má podobný charakter. A tak sa zákazník, ale i znalec, viac sústreďuje na emóciu, ako na pôvod či originalitu. Pri bielych cuvée to môže byť opačne…

Hodnotiteľov najviac zaujalo biele cuvée z talianskej Umbrie, Catello della Sala – Comte della Vipera, r. 2014, ktoré získalo 90,2 bodov (Wineplanet.sk). Zmes 60% Sauvignon Blanc a 40% Semillon. Vyvážené, hravé, nekomplikované, ovocno-herbálne. Na druhom mieste sa umiestnilo vinárstvo Roger Sabon – Chateauneuf du Pape Renaissance, r. 2013 s 89,2 bodmi (Lepiceriefine.sk). Šarmantné, elegantné s dlhým potenciálom vyzrievania. Na treťom mieste sa umiestnilo slovenské cuvée Rumín, r. 2008, z rodinného východoslovenského vinárstva Fundus Regius (88,9 b.). Polosuchá kupáž Tramínu červeného a Rulandského šedého je stále šťavnaté, ovocno-korenisté, v najlepšej kondícii.

Odporúčania:

Beáta Vlnková – prezidentka Asociácie somelierov Slovenskej republiky:
Najviac ma upútalo víno Castello della Sala – Conte della Vipera 2014. Vyvážené cuvée Sauvignon Blanc a Semillon. Šťavnaté, stále ovocno-svieže, harmonické, s dlhou dochuťou. Ukážka vyváženého cuvée, kedy máte chuť na ďalší kalich.

Miroslav Jajcay – somelier a majiteľ CHATEAU-VIN.sk:
Na Slovensku nie sme zvyknutí piť biele „kupážované“ víno. Česť slovenským vinárstvam, ktoré dokážu ponúknuť zaujímavé víno tohto druhu. Čoho dôkazom bolo aj víno z Fundus Regius, ktoré obstálo aj v takej silnej medzinárodnej konkurencii. Mne osobne sa páči spojenie Sauvignonu so Semillonom, ktoré mňa osobne zaujalo v talianskom i francúzskom prevedení. A pozitívne hodnotím aj to, že tieto kupážované vína je možné piť nielen mladé, ale aj vyzretejšie.

Rastislav Šuták – somelier Corner & Co.:
Skutočne vynikajúca kolekcia skvelých vín, ktorá sa neopakuje často. V degustácii ma upútali Roger Sabon a jeho biela renesancia zo Chateauneuf du Pape. Farbisté, s akcentom v jemných detailoch. Aero 2013 Ploder – Rosenberg, sympaticky naivné a zároveň inšpiratívne víno s liberálnym senzorickým prejavom. Jediné víno, ktorému som dal 92 bodov, je zase nepochopený Mas de Daumas Gassac blanc 2015 s originalitou, štýlom a pozoruhodnou energiou.

Jozef Šuchter – Vinera:
Vína, ktoré by som chcel doporučiť, sú Domaine de Chevalier Clos de Lunes – Lune d’Argent 2015 pre svoju eleganciu, jemnosť a nevtieravosť, a tiež Marvla Tindo Ironia 2013 pre expresivitu, šťavnatosť a mineralitu.

text: Denisa Šutáková
foto: Ivan Záleský

Celkové poradie:

1. Castello della Sala – Conte della Vipera, Umbria, 2014 – 90,2b. /Wineplanet.sk/
2. Domaine Roger Sabon – Chateaneuf du Pape Renaissance, 203 – 89,2b. /Lepiceriefine.sk/
3. Fundus Regius – Rumín, polosuchý, Východoslovenská oblasť, 2008 – 88,9b.
4. Weingut Ploder – Rosenberg – Aero, Südoststeiermark, 2013 – 88,8b. /Vinera.sk/
5. Domaine de Chevalier, Clos des Lunes – Lune d´Argent, Sauternes–Sec, 2015 – 88,5b. /Wineloversclub.sk/
6. Domaine de Chevalier, Clos des Lunes – Lune d´Argent, Sauternes–Sec, 2014 – 88,0b. / Wineloversclub.sk/
7. Château Guiraud – G de Guiraud, Sauternes–Sec, 2016 – 87,8b. /Chateauvin.sk/
8. Nederburg – Ingenuity, Westerncape, 2015 – 87,3b. /Wineplanet.sk/
9.-10. Mas Daumas Gassac Blanc, polosuchý, St Guilhem-le-Désert–Cité d’Aniane, 2015 – 86,7b. /Budan.sk/
9.-10. Moulin Daumas Gassac – Guilhem, Pays d’Hérault, 2016 – 86,7b. /Budan.sk/
11. Jutta Ambrositsch – Gumpoldskirchener Himmelsfahrt, Niederöstrreich, 2015 – 86,6b. /Vinera.sk/
12. Pont de Gassac Blanc, Pays d’Hérault, 2016 – 86,3b. /Budan.sk/
13. Marvla Tindo – Irónia, polosuché, Nitrianska oblasť, 2013 – 86,2b.
14.-15.-16. Weingut Pfafll – Gemischter Satz Symphonie, Niederösterreich, 2015 – 86b. /Ilt.sk/
14.-15.-16. Filipa Pato – Bical & Arinto, Bairrada, 2013 – 86b. /Skolavina.sk/
14.-15.-16. Grandes Serres – Chateauneuf du Pape, La Cour des Papes Blanc, 2013 – 86b. /Budan.sk/
17. Chateau Montdoyen Blanc, Cotes de Bergerac, 2015 – 85,7b.
18. Karpatská Perla – 4Živly biele, Malokarpatská oblasť, 2015 – 85,2b.
19.-20. Fedor Malík & Syn. – Sahral, Malokarpatská oblasť, 2015 – 85b.
19.-20. Víno Masaryk – Tré Ondré, polosuché, Malokarpatská oblasť, 2015 – 85b.
21.-22. Terra Nossa – Vinho Verde, polosuché, 2016 – 84,8b. /Budan.sk/
21.-22. Moulin de Gassac – Faune, Pays d’Hérault, 2016 – 84,8b. /Budan.sk/
23. Bertani – Due Uve, Venezia Giulia, 2016 – 84,2b. /Chateauvin.sk/
24. Kabaj – Amfora, Gorišska Brda, 2007 – 83,8b. /Vinera.sk/
25.-26. Passion Wine Cellar Selection Cuvée Blanc, polosuché, bez zemepisného označenia, 2016 – 82,5b.
25.-26. Víno Svetík – Traja králi, Nitrianska oblasť, 2013 – 82,5b.
27. MarvlaTindo – Albína, Nitrianska oblasť, 2015 – 82,2b.

 

Fotogaléria: