Dňa 9. októbra 2014 sa konala seniorska somelierska súťaž 1961 Art Trophée Sommelier – 1. majstrovstvá somelierov Slovenska.
Súťaže sa zúčastnilo 13 somelierov z celého Slovenska.
Súťaž organizovala spoločnosť ILt. spol. s r.o. a Asociácia somelierov SR. dopoludnia museli všetci súťažiaci prejsť náročným písomným testom o vínach Slovenska i sveta, vinárskych technológiách, destilátoch a podobne,, potom museli vyhodnotiť dve anonymné vzorky – biele a červené víno. Tu je dôležité popísať ich vzhľad, vôňu a chuť a urobiť záver, aká je to odroda, ročník, odkiaľ, pri akej teplote sa servíruje a aké jedlo sa k nej hodí.
Ku tretej anonymnej vzorke dostali účastníci tri vzorky syra a mali určiť, ktorý sa k nej najlepšie hodí. Bola to úloha pomerne ľahká – k Sauvignon blanc z Nového Zélandu takmer všetci zhodne priradili čerstvý kozí syr. Nasledoval servis červeného vína, ktorý sa na pohľad zdá jednoduchý, ale skúste si to pred odbornou komisiou.
Traja súťažiaci, ktorí dosiahli najvyšší počet bodov sa dostali do finále, ktoré sa konalo popoludní pred verejnosťou. Tu mali opäť popísať dve vzorky vína a jednu vzorku destilátu. Museli násjť chyby vo vínnej karte a odporučiť vhodné vína k danému menu. Nasledovala dekantácia bieleho vína – áno, bieleho vína, pri ktorej je dôležité zvoliť takú karafu, ktorá sa následne môže dať chladiť do chladiča. Na záver museli identifikovať z fotografií tri rôzne vinárske regióny.
Do finále postúpili Rastislav Šuták – Kempinski River Park Bratislava, Tomáš Vyšvader – Pavúk Wine Restaurant Modra a Gabriel Kollár –
Corrigan´s Mayfair Restaurant, Londýn. Najlepšie sa darilo Tomášovi Vyšvaderovi, ktorý zvíťazil. Všetci finalisti získali za odmenu exkurziu do vinárskej oblasti Champagne a body na postup na Majstrovstvá sveta somelierov v Argentíne v roku 2016.