12. a 13. februára 2018 sme zrealizovali prvý workshop Asociácie somelierov SR, ktorý bol určený somelierom juniorom a ich učiteľom. Otvorila ho Beata Vlnková (prezidentka ASSR) a jeho hlavnou témou bola príprava budúcich somelierov na juniorsku someliersku súťaž. Prvý deň sa preto lektori tohto workshopu – Miroslav Jajcay (somelier a viceprezident ASSR) a Libor Nazarčuk (somelier a člen predstavenstva Asociácie somelierov ČR) zamerali na dve dôležité časti somelierskych súťaží – témy písomných testov a správne senzorické popisovanie vín.
Po ich prezentáciách nasledovala aj praktická časť v podobe degustácie a popisu vín priamo od vinára – Romana Janouška zo Zámockého vinárstva v Pezinku. A keďže sa workshop uskutočnil v priestoroch penziónu Karolína v Slovenskom Grobe, tak po večeri ešte účastníkov workshopu čakala degustácia vo vínnej pivnici, kde mali možnosť spoznať a dozvedieť sa príbehy vybraných zahraničných vín, rôznych štýlov a z rôznych krajín.
Druhý deň sa workshop presunul zo Slovenského Grobu do Šenkvíc, na jeho ďalšiu praktickú časť, ktorou bola návšteva vinárstva Karpatská perla. Tu sa mladí somelieri a ich predagógovia zoznámili s majiteľmi vinárstva, spoznali ich vína, ako aj priestory, v ktorých tieto vína vznikajú. Dozvedeli sa aj to, že práve somelieri sú tí, ktorí pomáhajú slovenským vinárom ich vína predať a ďalej sa rozvíjať.
Workshop, aj z reakcií jeho účastníkov, hodnotíme ako veľmi úspešný. „Je totiž málo stredoškolských študentov, ktorí majú záujem o prácu someliera, pretože často ani vlastne nevedia, čo somelier robí. Preto sme ich chceli naviesť na túto cestu a dúfame, že aj vďaka tomuto workshopu sa nám to podarilo.“ – povedal Miroslav Jajcay.
[foto: Ivan Záleský]
Partneri workshopu: