28. októbra 2019 sa v priestoroch bratislavského hotela Devín uskutočnili ďalšie Majstrovstvá somelierov Slovenska pod záštitou Asociácie somelierov Slovenskej Republiky (ASSR), generálneho partnera podujatia – spoločnosti WINE LOVERS CLUB s.r.o. a partnerov – hotel Devín, hotel Holiday Inn a Acqua Panna a S.Pellegrino.

Odbornú porotu tvorili:
Beáta Vlnková – predseda poroty, prezidentka ASSR
Roman Milata – General manager WINE LOVERS CLUB s.r.o.
Miroslav Jajcay – člen prezídia ASSR
Róbert Páleník – člen prezídia ASSR
Dominik Baránek – člen prezídia ASSR
Ing. Vladimír Mrva – spolumajiteľ VÍNO MRVA & STANKO, a.s.
Tomáš Vyšvader – somelier, Wineexpert s.r.o.
Ing. Peter Kecskés – technický riaditeľ súťaže

Pozvanie do poroty prijal aj William Wouters – viceprezident ASI pre Európu a prezident belgickej asociácie somelierov.

Celkovo sa zapojilo 19 súťažiacich:
• Miriama Havettová – Albrecht Services s.r.o.
• Erik Dorušinec – GLOBO restaurant and wine bar
• Jozef Milčík – VÍNOMIL.SK
• David Hetteš – Reštaurácia FORHAUS
• Michal Kadlec – OSVČ-Hostinec u Vlachů
• Matouš Forman – CALIFORNIANWINES:EU
• Adéla Štulířová – VINOGRAF
• Lukáš Záleský – Šimák Zámok Peinok
• Lucia Boďová – študentka odbor somelier
• Peter Minárik, Ing. – Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska
• Tamara Farkašová – SOŠ Hotelových služieb a obchodu
• Patrícia Bačová – Vínimka s.r.o.
• Lukáš Krnáč – Zámocký Hotel***GALICIA NUEVA
• Tomáš Čížek – Vinářství Málek Valtice, s.r.o.
• Martin Pristaš – Hotel Elizabeth- SYNOT Gastro Slovakia, s.r.o.
• Róbert Nagy – WINE LOVERS CLUB s.r.o
• Libuše Vrbová – Vinařství u Vrbů
• Kamil Prokeš – Kamil Prokeš Vinařství
• Kristína Kupcová – GLOBO restaurant and wine bar

Večer pred súťažou mali ešte somelieri zo Slovenska a Českej republiky možnosť zúčastniť sa Masterclass v priestoroch vínnej pivnice Globo Restaurant and wine bar pod vedením Ing. Vladimíra Mrvu. V riadenej degustácii tak mali možnosť ochutnať 10 vín od spoločnosti Víno Mrva & Stanko, ako aj diskutovať priamo s ich tvorcom.

Samotná súťaž po predstavení súťažiacich a poroty odštartovala písomným testom, ktorý preveril znalosti jednotlivých súťažiacich hlavne v oblasti slovenského vína a vinohradníctva. Ďalšou témou testu bola oblasť Južnej Ameriky.

Nasledovali ďalšie súťažné disciplíny:

  • Senzorika – určenie odrôd 4 bielych vín, senzorický popis 2 červených a 3 destilátov (určenie ovocia, z ktorého pochádzajú),
  • Dekantácia červeného vína.

Do semifinále sa prebojovali Matouš Forman, Róbert Nagy, Libuše Vrbová, Patrícia Bačová, Erik Dorušinec a Kamil Prokeš. Čakala na nich ďalšia úloha – ponuka, predaj a cenotvorba vína, s cieľom presvedčiť firemných zákazníkov, aby si vybrali vopred určené víno.

Finálovú trojicu potom určil najvyšší počet bodov zo všetkých súťažných úloh. Záverečné disciplíny, ktoré sa už konali aj pred verejnosťou, preverili somelierske schopnosti Libuše Vrbovej, Patrície Bačovej a Kamila Prokeša:

  • určenie pokrmu a odporučenie vhodnej kombinácie vína,
  • servis vína (dekantácia červeného vína + príprava a servis miešaného nápoja),
  • degustácia anonymných vzoriek nápojov (2 vína a 3 destiláty),
  • servis aperitívu – rozliatie 1,5 l šumivého vína do 18 pohárov.

Najlepšie ich zvládol Kamil Prokeš, na druhom mieste skončila Libuša Vrbová a na treťom Patrícia Bačová.

Srdečne blahoželáme!

foto: Ivan Záleský – KamZavinom.sk