Kristína Kováčiková, somelierka spoločnosti BWD, pozvala somelierov z našej asociácie na degustáciu ružových šumivých vín. Ochutnali Pét Nat, Prosecco, Franciacortu, Champagne a ďalšie zaujímavosti a rozhodne vám odporúčame niektoré z nich ochutnať. A nielen na Valentína.

A tu sú naše postrehy:

Kristína Kováčiková, BWD

Brut rosé, Loimer, Kamptal, Dolné Rakúsko
Fred Loimer Junior je jednou z najvýraznejších osobností Kamptalu. Rešpekt BIODYN na etiketách predstavuje fakt, že použité hrozno nie je len ekologické podľa práva EÚ, ale spĺňa aj prísnejšie pravidlá BIODYN.
Delikátny Bio- Sekt v elegantnej fľaši, vyrobený tradičnou metódou ako Champagne.
Osobitý charakter odrôd Pinot Noir, St. Laurent, Zweigelt v prevedení blanc de noir sa spája po dobu 18 mesiacov.
Pre milovníkov minerálnych, kryštáľovo- čistých bubliniek s lineárnou textúrou a extra nízkou dozážou- len 2 gramy zvyškového cukru.
Očarí zvodná lososovo- ružová farba, vôňu ovládajú tóny lúčnych kvetov, jahôd, biskvitu, bieleho nugátu a lieskovcov. Na podnebí sa snúbi šťavnatosť červeného bobuľového ovocia a sladkosť kysnutého koláča s višňami a posýpkou. Smotanová chuť je podčiarknutá delikátnym, nekonečným perlením s extra suchou koncovkou.
Odporúčam podávať ako aperitív, alebo k prvým chodom. Lososový tatarák, slávky na víne, cviklové rizoto. Poteší v kombinácii s jedlami z ázijskej kuchyne. Ako sladkého spoločníka by som zvolila panna cottu s malinami, podávanú s prachom z bielej čokolády.
Tento Sekt získal prestížne hodnotenie 91/100 bodov od Falstaff Schaumwein Trophy, a 91/ 100 bodov od Wine Advocate.

Franciacorta Rosé Brut DOCG, Contadi Castaldi, Lombardia, Taliansko
U nás túto „noblesnú lahôdku“ tak konzumenti ešte nevnímajú (česť výnimkám!!!). A to napriek tomu, že je vlastne talianskou odpoveďou na francúzsky štýl Champagne. Vyrába sa tradičnou metódou (sekundárnou fermentáciou vo fľaši) s minimálnou dobou na kvasinkách 18 mesiacov.
Franciacorta patrí medzi najprestížnejšie šumivé vína Talianska. Tieto šumivé vína sa vyznačujú komplexnosťou a finessou.
Šumivé víno tvorené zmesou odrôd Pinot Nero (35%) a Chardonnay (65%) sa spája po dobu 30 mesiacov vo fľaši.
Zaujme atraktívnym lososovo- ružovým odtieňom, ktorý je sprevádzaný elegantnou vôňou malín, ruží, černíc a citrónovej kôry. V chuti príjemne svieže a komplexné, s tónmi pripomínajúcimi čerstvo pečený chlieb, červené kôstkoviny a ružový grep. Podčiarknuté decentným biskvitovým tónom s krémovou textúrou. Magické, zamatovo- jemné perlenie. Energický záver s citrusovou bodkou.
Vychutnala by som si ju s grilovanou chobotnicou, podávanou s glazovanou šalotkou a červenou šošovicou. Vhodné ku sushi& sashimi, sušeným šunkám a salámam, kanapky zdobené kaviárom, limetkou a citrónovou smotanou.
Očarujúce, návykové pitie😊, ktoré ma zaujalo najviac z celej degustácie.

 

Miriama Havettová, reštaurácia Albrecht, Bratislava

Pitt nat rose- Gerhard Pittnauer, Burgenland, Austria
Ako keby balerína tancujúca v pohári s krásou jemne lososovou sukňou a krajkou dotvárajúcou bublinkami. Pri prvom nádychu sa prejavuje ako uhladená no iskrivá vôňa bielych broskýň, kvetu ruže a limetky s príjemným mliečno kvasinkovým záverom. Po prehltnutí prekvapia temperamentné bublinky ktoré postupujú do plných, vyvážených tónov šípkovo- ibištekového čaju s koncom šťavnatého ružového grepu a dlhotrvajúcim malinovo- jogurtovým záverom. Kúzlo tohto vína posilní výnimočný spoločník v podobe marinovaného lososa vo vermute s fermentovaným karfiolom, baby mrkvičkou a šafranovým aioli, kontrastným spoločníkom môže byť aj nigiri shusi alebo shasimi shusi. K dokonalosti valentínskej večere už len chýba víno vychladiť približne na teplotu 7-8°C.

 

Miroslav Jajcay, Chateau-vin, Slovenský Grob

Pol Couronne rosé Champagne brut
27% Chardonnay, 26% Pinot noir, 33% Pinot Meunier + 14% Coteaux Champenois rouge
62% vína r.2012 + 25% vína r.2011 + 13% rezervných vín, vyzrievaných minimálne 36 mesiacov na kaloch. Chardonnay a Pinot noir z polôh Grand cru.
Champagne veľmi jemnej ovocnej vône červeného ovocia, najmä čerešní. Chuť vyniká svojim nástupom, ktorý sa preklápa do jemnosti a elegancie, nie však s dlhou dochuťou.
Víno je zaujímavé svojou výrobou. Je zrodom assambláže bieleho vína zo Chardonnay, claretom (biele víno z červeného hrozna) z Pinot noir, Pinot Meunier a rezervného červeného tichého vína z Pinot Meunier.
Hodí sa podávať ako aperitív, ale môžeme ho podávať ku kanapkám s lososom alebo červeným kaviárom.

Wildbacher rosé Col Sandago brut
Šumivé víno z odrody Wildbacher, pochádza z oblasti Treviso.
Výraznejšia farba predpovedá, že vínobude intenzívnejšie.Vôňa je po lesnom tmavom ovocí, hlavne lesných malín. Veľkorysý ovocný tón je podporený jemne vyšším zvyškovým cukrom. Chuť je výrazná po tónoch bobuľového ovocia. Víno skôr pripomína ťažšie ružové vína z regiónu Corbiere. Tieto ružové vína nie sú vhodné ako aperitív, ale veľmi dobre sa vychutnávajú samostatne, alebo ich možné spárovať aj s mäsom, napríklad Flank steak.

 

Andrej Lednár, Bratislava

Bepin de Eto Flave Rosato Spumante Millesimato Brut
Bepin de Eto je rodinné vinárstvo, ktoré vyrába toto nie len dizajnovo krásne víno šumivé víno. Už na prvý pohľad zaujme výrazná fľaša, ktorá má štrukturovaný povrch doplnený o dominantnú ružovo-čiernu kombináciu etikety. To najdôležitejšie sa ale nachádza vo vnútri. Keď Flavé nalejeme do pohára, upúta iskrivá ružová farba, ktorá svojim odtieňom pripomína kvety sakury a jemné perlenie len podčiarkne pôvab tohto sektu. Vo vôni hneď ucítime celú paletu kvetov a zrelého ovocia, v chuti zas melón, marhule, ku koncu jemné citrusové tóny, ktoré pretrvávajú dlho v ústach aj vďaka vyššiemu zvyškovému cukru. Práve dlhá dochuť je veľkým prekvapením a tešíte sa aj vďaka nej na ďalší dúšok, napríklad k nejakému ľahkému dezertu. Či si vyberiete talianske špeciality ako cannelés, zabaione, alebo slovenské vtáčie mlieko s jemnými dezertmi si veľmi rozumie. Keď zistíte, že toto ružové šumivé víno, ktoré pochádza z Talianskej oblasti Veneto, rovnako ako obľúbené Prosecco má cenu na úrovni 15 Eur, určite ho radi zaradíte medzi svoje obľúbené, nielen na Valentína.

 

Patrícia Bačová, Vinotéka Vínimka, Bratislava

Ak chcete očariť svoju polovičku, skúste ho prekvapiť fľaškou Spumante.
Ružové šumivé víno od vinárstva Furlan, ktorý je od roku 2018 v ekologickom režime.
Mok zo 100-ročných viníc z oblasti Prosecco Superiore, vyniká hlavne svojou krásnou bledolososovou farbou a príjemnou ovocnou aromatikou. Čerstvo nazbierané jahody, maliny objavíte hneď po prvom dúšku.
V chuti zaujme jemná krémovosť, ovocnosť a dlhá smotanová dochuť, ktorá vás presvedčí, že ste si vybrali tú správnu fľašu. Tvarohový dezert, ovocný cheesecake bude tou správnou voľbou, ktorá vás určite nesklame.

 

Beáta Vlnková, Wine Wave Travel, Bratislava

Philipponnat, Royal Réserve Rosé Brut
75% Pinot noir, 20% Chardonnay, 5% Pinot Meunier
Champagne by u vás na Valentína rozhodne nemalo chýbať. Charles Philliponat, ktorý dnes vedie vinárstvo má Champagne jednoducho v krvi. Vinárstvo Philipponat bolo založené v roku 1522. Dnes vlastní 17 hektárov vinohradov, z ktorých väčšina je len neďaleko vzdialená od vinárstva. Pamätám si na jeho zanietenú prednášku v Remeši na jeseň 2019 o pôde v Champagne, mineralite vo víne a zastavení malolaktickej fermentácie
Víno má lososovú ružovú farba s medenými odleskami. Komplexná vôňa, dominujú tóny čerešní a lesných jahôd. Neskôr sa objavia citrusové tóny. Chuť je čistá a elegantná, svieža a ovocná.
Mne by sa veľmi pozdávala kombinácia s malými chrumkavými rezníkmi z domáceho kuriatka (ideálne ak aj strúhanka bude domáca). Dobre by sa hodilo aj k talianskemu risottu s parmezánom. Na záver jahody namáčané v horkej čokoláde.