Talentovaný rodák z Kysúc, Rastislav Šuták, víťaz nominačnej súťaže Trophée Hubert a somelier spoločnosti Corner SK, s.r.o., sa umiestnil na vynikajúcom 13. mieste z 37 najlepších somelierov Európy a Afriky. V medzinárodnej konkurencii skúsených somelierov ide o skvelé umiestenie na prestížnych Majstrovstvách Európy a Afriky „Best Sommelier of Europe &Africa 2017“, ktoré sa konali počas minulého týždňa 8. – 13. mája v krásnych priestoroch Parkhotela Schönbrunn vo Viedni. Gratulujeme Rastislavovi Šutákovi k jeho umiestneniu a za reprezentáciu Slovenska vo svete. Súťaž organizuje A.S.I. – The Association de la Sommellerie Internationale, ktorá združuje 53 krajín sveta.
Slovenského reprezentanta Rastislava Šutáka doprevádzala aj prezidentka Asociácie somelierov SR Beáta Vlnková a člen prezídia ASSR David Winter. „Úroveň súťaž bola mimoriadne vysoká. Jednak perfektnou organizáciou zo strany rakúskej asociácie somelierov, jednak vedomosťami a znalosťami súťažiacich. Potešujúce je, že východná Európa sa začína umiestňovať na popredných miestach. 5 z 12 finalistov boli z Česka, Lotyšska, Poľska, Rumunska a Ruska“ – prezradila Beáta Vlnková.
Napokon najviac porotu presvedčil svojimi rozsiahlymi vedomosťami a šarmom lotyšský somelier Raimonds Tomsons, ktorý sa umiestnil na prvom mieste. „Hľadali sme someliera, ktorý by najlepšie reflektoval na predstavy a myšlienky hosťa,“ – dodal riaditeľ majstrovstiev Gerard Basset k výsledku rozhodnutia technickej komisie.
Od finalistov sa vyžadovalo neuveriteľné množstvo praktických zručností, teoretických vedomostí a psychickej zdatnosti a vzhľadom k tesným výsledkom boli vybraní až štyria finalisti namiesto zvyčajných troch. David Biraud (Francúzsko), Raimonds Tomsons (Lotyšsko), Piotr Pietras (Poľsko) a Julia Scavo (Rumunsko) tak vystúpili na javisku Parkhotela Schönbrunn pred publikom takmer 500 hostí, aby splnili náročné úlohy poroty.
Vo svete someliera zohráva dôležitú úlohu presnosť, ale taktiež aj osobnosť. Finalisti sa museli vysporiadať s dômyselnými nástrahami a časovým limitom. Cieľom majstrovstiev je podporiť profesionálov pôsobiacich v hotelierstve a motivovať ich k zdokonaľovaniu ich zručností.). A.S.I. vznikla v roku 1969 a v tom roku sa konali aj prvé majstrovstvá sveta.