Antverpy, mesto s druhým najväčším prístavom v Európe, sa stalo hlavným miestom stretnutia 66 najlepších somelierov zo 63 krajín sveta. Prvé Majstrovstvá sveta somelierov sa odohrali pred päťdesiatimi rokmi taktiež v Belgicku. Ide o najprestížnejšiu súťaž somelierov, ktorá sa koná raz za tri roky. Majstrovstvá sveta sú niečo ako olympiáda, na ktorú sa pripravujú súťažiaci 1 až 2 roky, posledné mesiace absolvujú 6 až 8 hodinový denný tréning spolu so svojim tímom. Somelier musí mať vytvorené podmienky od zamestnávateľa, asociácie a sponzorov, aby podal optimálny výkon. Je to finančne a psychicky veľmi náročné.

16. ročník Majstrovstiev sveta somelierov bol podľa vyjadrení viacerých somelierov najťažší v histórii, čo sa týka základného kola, semifinále i finále. „Nároky na someliera sa neustále zvyšujú a pribúda nám stále viac mladých ľudí, ktorí majú záujem o toto povolanie,“ povedal prezident ASI Andres Rosberg. „Dnes akosi zaniká pôvodné postavenie someliera v reštaurácii, somelier pracuje už i v turistickom ruchu, vo vinárstvach a pripravuje nových somelierov“.

Slovensko reprezentoval v Antverpách somelier spoločnosti Corner & Co. Rastislav Šuták. Od posledných Majstrovstiev sveta v Argentíne sa posunul z 32 miesta (vtedy bolo 61 súťažiacich) na 24 miesto, čo je najlepšie umiestnenie slovenského someliera v histórii. Do semifinále postupovalo 19 najlepších.

Tento rok tu však chýbala jedna významná osobnosť, člen rodiny ASI, pán somelier Gérard Basset MS, MW, OBW, ktorý nás bohužiaľ 16. januára opustil. Poznačilo to celý priebeh majstrovstiev. ASI počas finále pripravila dojímavý dokument o jeho živote, ako sa angažoval a ako veľmi miloval život a svet vína. Jeho životný a profesionálny príbeh inšpiroval jednu celú generáciu somelierov. My, čo sme ho poznali, sme sa neubránili slzám.

Ako prebiehali Majstrovstvá sveta 2019?

Tento rok trval šampionát rekordných 6 dní, čo je najdlhšie v ére súťaže. Prvý deň čakal somelierov náročný písomný test a slepá degustácia vín a destilátov. Test mal 22 strán. 60 rozsiahlych otázok a 60 minút. Stihnúť odpovedať na všetky otázky bolo takmer nemožné, doteraz bývalo 90 minút. Tento rok sa objavili otázky napríklad:

  • 15 čínskych vinárstiev a napísať oblasti, v ktorých sa nachádzajú.
  • Napísať všetky vinárstva v apelácii Bellet.
  • Mapa Trentino Alto Adige a doplniť DOC, všetky apelácie Portugalska od severu po juh.
  • 10 osobností na obrázkoch spojených s vínom, napísať mená.
  • 20 názvov pív a napísať krajinu pôvodu (tu sa objavil pivovar Stein, ktorý už neexistuje).
  • Napísať latinský názov choroby, ktorá od 70-tych rokov 20. storočia zapríčiňuje odumieranie viniča.

V slepej degustácii somelieri mali za 15 minút organolepticky anylyzovať jedno biele a jedno červené víno – popis, pôvod, apelácia, ročník, dekantácia (áno/nie), kalich, teplota podávania, potenciál, vybrať jedlo k vínu… Následne 3 minúty tri destiláty v tmavých kalichoch, napísať hlavnú zložku, pôvod, druh.

Druhý deň praktická časť – servis bieleho vína 2 minúty. Víno Schloss Vollrads Riesling Spätlese Trocken Rheingau 2018. Keďže tento ročník ešte nie je vo fľaši, somelier musel nájsť príslušnú alternatívu a ponúknuť ho zákazníkovi. Večer porota slávnostne vyhlásila 19 semifinalistov. Pôvodne malo byť len 18, ale keďže medzi osemnástym a devätnástym miestom bol bodový rozdiel len 0,6 bodu, porota sa rozhodla dať šancu aj devätnástemu somelierovi.

Tretí deň – 9:00 ráno semifinále. Na somelierov čakal najprv ďalší písomný test, esej na tému, aký je dobrý somelier a degustácia dvoch rumov. Nasledoval organoleptický popis troch bielych vín a museli určiť, o aké víno ide. Následne porota doniesla 3 druhy podložia a somelier musel správne priradiť podložie k vínu. Išlo o odrodu Sauvignon blanc z troch rôznych krajín a podloží /kremeň, žula a vápenec/. Ďalšia disciplína 3 nápoje v čiernych kalichoch, semifinalista musel určiť, o aký nápoj ide, a ku ktorému sa najviac hodí čokoláda /Commandaria, Trappist Dubbel, Jerez Palo Cortado „Antique“/. Nasledujúca úloha bola 4 minúty a organoleptický popis červeného vína /Ningxia Cabernet franc, 2009/. Nasledoval servis a dekantácia dvoch fľaší bieleho vína pre šiestich hostí v reštaurácii, pričom jedna fľaša vína bola teplá a druhá zachladená. Časový limit 6 minút. Somelier sa musel správne rozhodnúť, prezentovať, servírovať a dekantovať najprv zachladenú fľašu vína a medzitým musel schladiť teplé víno. Po servise prvého vína musel následne dekantovať aj druhú fľašu vína. Väčšina somelierov nestihla celý servis. Posledná úloha, semifinalista mal 5 minút, aby presvedčil dvoch belgických dodávateľov, aby začali predávať v Belgicku vína z Gruzínska. Somelier musí byť aj dobrý obchodník.

Počas súťaže belgická asociácia na čele s prezidentom Wiliamom Woutersom pripravila zaujímavé degustácie – Masterclass Gérard Bertrand, Torres, Hommage Jacques Perrin, Graham´s, Bellavista, Domaine Clarence Dillon, Farnese, Carlos Ruben, Château Malartic-Lagraviere a Bodega Diamandes.

Finále

Do finále postúpili traja najlepší somelieri. Tohtoročné finále bolo veľkým prekvapením, pretože do finálovej trojky sa dostal len jediný favorit a to Raimonds Tomsons, ktorý sa pred rokom stal Majstrom Európy. Po niekoľkých rokov ostal pred bránami finále David Biraud z Francúzska, ktorý od roku 2010 nikdy nechýbal vo finále, svojej práci sa venuje 25 rokov a po skončení majstrovstiev povedal, že to bola jeho posledná súťaž. Veľkým sklamaním bolo aj, že nepostúpila ani Julie Dupouy z Írska, Julia Scavo z Rumúnska, či Eric Zwiebel z Anglicka. Naopak do finále postúpili dvaja nováčikovia Nina Hjgaard Jensen z Dánska a Marc Almert z Nemecka. Finalistov čakalo 8 disciplín.

Prvou úlohou someliera bol servis vína a piva. Zadanie znelo, traja zákazníci v bare, dvaja si chcú objednať po pohári sladké víno z oblasti Sauternes a tretí zákazník pivo De Koninck v časovom limite 4 minúty. V ponuke vín na pohár však nebolo sladké víno zo Sauternes, súťažiaci musel nájsť náhradu a to sladké víno Klein Constantia Vin de Constance. Jeden zo zákazníkov požiadal someliera, či môže dostať ľad do vína. Somelier musí rešpektovať želanie zákazníka, i keď s tým vnútorne nesúhlasí. Pre hosťa, ktorý mal požiadavku pivo, musel finalista načapovať správny druh piva do správneho kalicha. S touto disciplínou si najlepšie poradil Marc Amert. Nine počas disciplíny vypadol zvuk mikrofónu a pri ďalšej disciplíne servise červeného vína jej zvukárka s mikrofónom rozbila kalichy na podnose. Na chvíľu bolo finále zastavené, ale Ninu to nerozhodilo a pokračovala ďalej vo svojom výkone. Raimonds bol na začiatku svojho výkonu nesvoj, nevedel sa dostať do tempa a to poznačilo i jeho ďalší priebeh.

Druhou disciplínou bol servis a dekantácia červeného vína Vega Sicília Único Reserva Especial pre ôsmych hostí v časovom limite 6 minút. Počas servisu musel somelier odpovedať na tri otázky. Z akých odrôd je vyrobené Único Reserva, z ktorých ročníkov sa skladá edícia 2016 a kedy bol vyrobený prvý ročník tohto vína. Porota sledovala správny servis, časový limit a správne zodpovedanie otázok.

Tretia disciplína, organoleptický popis červeného vína v časovom limite tri minúty /Henschke Mount Edelstone 1987/. Ani jednému zo súťažiacich sa nepodarilo uhádnuť víno. Ďalšou disciplínou bolo správne určiť štyri rôzne vína /červené víno z Portugalska, víno z amfory, sladké víno z Nemecka a žlté víno zo Jury/ za tri minúty a priradiť k nemu jedlo.

Súčasťou finále bolo hosťom v reštaurácii, ktorí majú menu, priradiť vína k menu tak, aby každé víno pochádzalo z inej krajiny. Čas 3 minúty. Jeden hosť k hlavného chodu odmietol červené víno a somelier musel rýchlo zareagovať a vybrať inú alternatívu.

Následne sa somelier presunul k dvom tabuliam. Na jednej boli uvedené biele odrody Aligoté, Chardonnay, Sauvignon blanc a Riesling. Na druhej modré odrody Pinot Noir, Sangiovese, Syrah a Merlot. Pred sebou mal somelier názvy 24 vín a jeho úlohou bolo zaradiť tieto vína k správnym odrodám, z ktorých je dané víno vyrobené, alebo je v dominancii, a to všetko v časovom limite 3 minúty. Najnáročnejšia disciplína pre všetkých somelierov.

Predposlednou disciplínou bolo identifikovať 10 bielych destilátov, určiť pôvod a z čoho sú vyrobené v čase 3 minúty /napríklad likér z Mezcalu, gin z Francúzska, marhuľovica z Nemecka, vodka z Poľska…/.

Na záver všetci súťažiaci mali za úlohu rozliať magnum fľašu Franciacorty Rosé z vinárstva Bellavista do 18 kalichov tak, že v každom kalichu muselo byť rovnaké množstvo vína a po naliatí mala fľaša mala ostať prázdna.

Víťazom a aj miláčikom publika sa stal iba 27-ročný Marc Almert z Nemecka, ktorý pracuje v reštaurácii Pavillon v Zűrichu. Jeho príprava bola náročná, niekoľko hodín mesačne trénoval, pomohlo mu, že reštaurácia, kde pracuje, bola celý február zavretá a mal dostatok času, venovať sa príprave. Pred súťažou absolvoval dokonca hodiny herectva, aby na pódiu pred porotou a divákmi pôsobil uvoľnene, prirodzene, dokonca s porotou i žartoval. Na druhom mieste skončila Nina Jensen z Dánska, ktorú nezaskočil ani technický problém so zvukom a kalichmi. Na pódiu pôsobila bezprostredne takmer bez emócii. Na treťom mieste skončil Raimonds Tomson z Litvy, ktorý sám priznal, že sa necítil v pohode, pričom v semifinále pôsobil najistejšie. Tréma, vysoké očakávania a zodpovednosť za svoj výkon robia svoje. Väčšina somelierov priznala, že pred súťažou absolvuje sedenia so psychológmi a svojimi mentormi, ktorí ich fyzicky aj psychicky pripravujú. Nie každý dobrý somelier, ktorý sa cíti najlepšie v reštaurácii, dokáže zvládnuť nástrahy súťaže.

text + foto: Denisa Šutáková

 

Naša delegácia bola veľmi úspešná – Rastislav Šuták sa umiestnil na vynikajúcom 24. mieste a Beáta Vlnková bola členkou finálovej komisie.