Somelierska elita zo Slovenska sa stretla v pondelok 15. apríla 2019 v hoteli Radisson Blue Carlton v Bratislave na seniorskej súťaži somelierov Hubert Trophée 2019. Podujatie pravidelne organizuje spoločnosť Hubert J. E. v spolupráci s Asociáciou somelierov Slovenskej republiky. Do súťaže sa zapojilo 13 somelierov zo Slovenska. V silnej konkurencii napokon zvíťazil Gabriel Kollár, ktorý bude našu krajinu reprezentovať na Majstrovstvách Európy somelierov.

Cieľom podujatia je zdôrazniť význam náročnej profesie someliera v súčasnej gastronómii a porovnať úroveň somelierskeho vzdelania a praktických zručností súťažiacich. Svoje schopnosti z danej oblasti si v rôznych disciplínach preverili skúsení odborníci pôsobiaci v gastronómii a somelierstve. Osobitý ráz dodala súťaži výborná atmosféra a vzrušenie z možnej reprezentácie našej krajiny na Majstrovstvách sveta somelierov, ktoré sa bude konať v novembri 2020 na Cypre.

Súťažiaci si porovnali svoje schopnosti hneď v niekoľkých disciplínach. Hlavná časť súťaže spočívala z písomnej a praktickej skúšky. V prvej časti si súťažiaci formou náročného testu overili svoje odborné vedomosti a následne opisovali senzorické vlastnosti vzoriek vína a ušľachtilého nápoja. Praktická časť obsahovala servírovanie vína formou dekantácie. V jednotlivých disciplínach si preverilo svoje vedomosti a praktické zručnosti 13 súťažiacich.

Do finále sa prebojovali traja účastníci súťaže s najväčším počtom bodov – Patrícia Bačová, Gabriel Kollár a Lukáš Záleský. Prvou finálovou disciplínou bolo priradenie vhodného vína k vybranému jedlu. V ďalšej finálovej disciplíne someliéri museli správne hosťom naservírovať vybrané víno. Nasledovalo senzorické hodnotenie vína a tiež destilátov. V tejto disciplíne bolo nutné k vzorkám priradiť krajinu pôvodu a druh. Spoločnou disciplínou bolo rozlievanie fľaše magnum sektu Hubert de Luxe do 18 pohárov, pričom bolo nutné dodržať rovnaké množstvo sektu v každom pohári. Fľaša sa zároveň nemohla vrátiť a po rozliatí musela zostať prázdna. Finále sa konalo pred odbornou i laickou verejnosťou a prebiehalo v anglickom jazyku, aby finalisti dokázali, že budú schopní obhájiť si svoje vedomosti aj na medzinárodnej úrovni, na Majstrovstvách Európy someliérov.

Každá disciplína bola samostatne hodnotená bodmi. Prvé miesto si po sčítaní bodov zo všetkých disciplín zaslúžene odniesol Gabriel Kollár z The Taste Wine Bar & Restaurant. Vďaka úspechu na kvalifikačnej súťaži Trophée Hubert 2019 sa víťaz kvalifikuje na Majstrovstvá Európy someliérov.

Hodnotiaca komisia Trophée Hubert 2019
Predseda poroty: Beáta Vlnková – prezidentka Asociácie someliérov Slovenskej republiky
Členovia poroty:
Annemarie Foidl – prezidentka Asociácie someliérov Rakúska
Miroslav Jajcay – člen prezídia Asociácie someliérov Slovenskej republiky
Juraj Kordiak – hlavný someliér Hubert J.E.
Martin Pastýřik – prezident Asociácie someliérov Českej republiky
Róbert Páleník – člen prezídia Asociácie someliérov Slovenskej republiky
Technický riaditeľ šúťaže: Peter Kecskés
Moderátor podujatia: Rastislav Šuták

 

Spoločnosť Hubert J.E., založená v roku 1825, bola prvým vinárstvom na výrobu šumivého vína podľa tradičnej francúzskej metódy mimo územia Francúzska. Spoločnosť pôvodne sídlila v Bratislave, odkiaľ sa v roku 1952 presunula do Serede, kde sídli dodnes. Od svojho založenia je lídrom na trhu šumivých vín na Slovensku. Hubert J.E. je od roku 2019 účasťou najväčšej skupiny šumivého vína na svete Henkell – Freixenet. Spoločnosť je významným producentom šumivých vín, tichých vín a brandy.