Patrí k najvýraznejším osobnostiam vo svete vína na Slovensku. Za vínom precestovala celý svet a naplno sa venuje podpore vínnej kultúry a vzdelávaniu v tejto oblasti. O jej vzťahu k vínu, o tom, ako vníma postavenie žien medzi vinármi a someliermi, aj o tom, ako si víno naozaj vychutnať, sme sa porozprávali s pani Beátou Vlnkovou, prezidentkou Asociácie someliérov na Slovensku.
O tom, ako to všetko začalo
Bolo víno vaším životným snom? Je vôbec možné, aby dievča či mladá žena snívala o tom, že sa raz stane tak povediac vinárskou celebritou?
To vás asi sklamem, ale nie. Keď som bola malá, na Slovensku sme mali dve vína – biele a červené. Rodičia nás viedli k cestovaniu a poznávaniu sveta. Chodili sme často na výlety. Preto sa u mňa prirodzene vytvorila túžba venovať sa cestovnému ruchu a byť sprievodkyňou. Rozhodla som sa cestovný ruch aj študovať. Potom prišli deti, sny na chvíľu išli do úzadia, ale vždy to vo mne bolo. Cestovanie bolo pre mňa prvoradé. Táto vášeň pretrváva dodnes a v spojení s vínom sa mi vlastne tento sen splnil.
Cestovanie a gastronómia či priamo vinárstvo – je tam priame spojenie?
Áno, samozrejme. Cestovanie, hotely, reštaurácie – to všetko spolu úzko súvisí. Vždy ma to aj veľmi zaujímalo. Keď už boli deti väčšie, začala som sa tejto oblasti venovať naplno a odtiaľ bol už len krôčik do sveta vína. V Hoteli Devín, kde som vtedy pracovala, sídlila Asociácia someliérov, a keď som dostala ponuku na spoluprácu, prijala som ju. Aj napriek tomu, že v danom čase som bola v oblasti vína naozaj nováčik. Začínala som tým, že som organizovala pre Asociáciu kurzy, chodila som na zasadnutia a postupom času sa mi víno dostalo tak pod kožu, že som absolvovala somelierske skúšky a začala sa vínu venovať profesionálne…
Celý článok si môžete prečítať tu >>