1. Voda

Ideme degustovať vína, ale začať musíme vodou. Voda je nápoj, ktorý sa v gastronómii servíruje ako prvý a je tým posledným, ktorý odchádza zo stola. Je na celom svete jediným nápojom, ktorý hostí víta a lúči sa s nimi. Najmä v lete musíme myslieť na našich hostí a starať sa o ich pitný režim. Ide nám predsa o to, aby sa aj po degustácii vína cítili dobre. Servírujeme čistú a kvalitnú vodu. Ešte stále sa stáva, že pri niektorých degustáciách servírujú vodu v džbánoch s citrónom. Prosím určite nie! Citrón mení chuť vína.

2. Program degustácie

Záleží na tom, či vína príde predstaviť vinár alebo degustáciu bude organizovať somelier. Ten si potom môže zvoliť zaujímavú tému – či už odrodu, oblasť a podobne. V tomto prípade môže byť veľmi zaujímavá anonymná degustácie, to znamená, že hostia nebudú poznať identitu vína.

3. Miesto degustácie

Prichádza letné obdobie a degustácie sa často budú konať vonku. Dáme si pozor na to, aby na hostí nepálilo priame slnko a aby sa im víno v kalichoch rapídne neotepľovalo. Miesto degustácie by nemalo byť blízko pri kuchyni alebo popri barbecue. Ak si zvolíte barbecue, v každom víne budete cítiť tóny dymu. Ak budeme degustáciu organizovať vnútri, klimatizáciu nastavíme primerane, aby hostia nemrzli.

… pokračovanie článku >>