Za týmto vinárstvom stojí mladý ambiciózny vinár Tomáš Sládeček, ktorý sa základom vinárskemu kumštu naučil od svojich predkov. V rodine Tomáša Sládečka vyrábali víno už od nepamäti. O najväčší rozmach sa postaral jeho starý otec, ktorý v sedemdesiatych rokoch minulého storočia vybudoval za dedinou Veľký Kýr vo vinohradníckej obci malý domček – hajloch. Tam z dopestovaného hrozna v malej vinici vyrábal do päťtisíc litrov vína. Rokmi sa produkcia zväčšovala, až sa dostali do štádia, keď rodinná pivnica už nestačila. Začali hľadať nový priestor. Mali šťastie, za dedinou chátrala stará družstevná budova, ktorej súčasťou bola dvojposchodová pivnica. Budovu si prenajali a po najnutnejších úpravách tam v roku 2010 presťahovali celú výrobu. O rok neskôr tak mohli produkciu vína navýšiť.
V roku 2011 uviedli svoje víno prvýkrát na trh. Úvodných desať tisíc fliaš sa predalo veľmi rýchlo. Vtedy ešte takmer všetko hrozno na jeho výrobu nakupovali. Pred štyrmi rokmi však vysadili hneď vedľa vinárstva nových desať hektárov. Tie im v súčasnosti poskytujú fantastické zázemie na výrobu vlastných vín. Prvoradým cieľom je udržanie kvality vín, ale snažia sa aj stabilizovať vinárstvo. Postupne odkupujú ďalšie časti areálu, kde momentálne vinárstvo sídli. Ich cieľom je dostať celú výrobu pod jednu strechu. Momentálne je ročná produkcia tohto vinárstva päťdesiat tisíc fliaš. Všetky investície realizovali zo skromných rodinných úspor a bez úverov, čo na jednej strane možno spomaľuje rast, ale na strane druhej majú slobodu v rozhodovaní. A tú si chcú zachovať aj v budúcnosti.
Nie až tak ovplyvňovaní požiadavkami zákazníkov. Každoročne si preto môžu dovoliť pripraviť pre svojich priaznivcov aj vinárske zaujímavosti. Z ostatného ročníka to bolo napríklad oranžové víno z odrody Devín. Moderné technológie používajú veľmi uvážlivo a s mierou, aby víno príliš neovplyvnili. Aj filtráciu robia opatrne a niektoré výdobytky vinárskej moderny jednoducho nezaradili do svojich postupov, lebo podľa ich názoru významne zasahujú do vína a menia jeho prirodzený charakter. K vyrobenému vínu sa správajú s úctou a v prípade potreby ho aj archivujú tak, ako si zaslúži.
V pláne majú zamerať sa hlavne na výrobu poctivého vína, ktoré chcú formovať smerom k terroir Nitra. Chcú produkovať víno, ktoré je pre Nitru historicky prirodzené, a ktoré je príznačné pre región, v ktorom sa vinárstvo nachádza. Ich pridanou hodnotou bude vlastný terroir – Podzoborie. Chcú produkovať vína regionálne charakteristické, založené na rizlingoch a frankovke, práci s drevom pri bielom aj červenom víne. Stali sa priekopníkmi aj vo výrobe ružových cuveé. Značku Tri Ruže robia od roku 2012. Získala už veľa ocenení na súťažiach na Slovensku aj v zahraničí. Základ tohto cuvée je tvorený odrodami Frankovka modrá a Cabernet Sauvignon, doplnené Dunajom, všetko z vlastných vinohradov.
Ročná produkcia: 50 000 fliaš
Hlavný sortiment: Rizling rýnsky, Rizling vlašský, Pálava, Tri ruže, Dunaj
Línie: Základná, Terroir, Limitované edície
Vlastné vinohrady a pôda: Veľký Kýr 10 ha, spraše na ílovitých pôdach
Odrody: Rizling vlašský, Rizling rýnsky, Cabernet Sauvignon, Pálava, Sauvignon, Rudava, Frankovka modrá, Tramín červený, Devín,
Muller Thurgau, Dunaj, Sauvignon.
Významné ocenenia:
Zlatá medaila – Concours mondial de Bruxelles 2017, AWC Vienna 2017 – Tri Ruže 2016
Zlatá madaila – Finger lakes 2016, Sauvignon 2015
NSV 2013 s vínom Dunaj 2012
Víťaz kategórie – Svätovavrinecké 2012 – Vienale Topoľčianky 2013
Šampión ružových vín na Agrovíno 2017, Najlepšie ružové víno ročníka 2016
Najlepšie víno Nitrianskej vinohradníckej oblasti – Tri ruže 2016
Šampión Prague Wine Trophy, Primus 2014
Kontakt:
Sládeček Tomáš, Ing.
E-mail: sladecek@velkeer.sk
Telefón: 0905 177 901
Web: www.velkeer.sk