Príbeh bratov Frtúsovcov
V spojení s pôdou a vinicami sa ich život začal, aby od neho na dlhé roky odišli a vrátili sa vo veľkom štýle. Bratia Radoslav a Stanislav Frtúsovci vyrástli v obci Podlužany neďaleko Levíc. Starí rodičia z oboch strán sa živili poľnohospodárstvom, takže sa vedeli obracať na poli i vo vinici.
„Vtedy sme, samozrejme, vnímali túto robotu ako obrovskú záťaž, lebo v tínedžerskom veku sme sa začali viac venovať futbalu,“ spomína Radoslav. Bratia hrávali 1. dorasteneckú ligu a vďaka tréningom nemuseli toľko pracovať doma.
„Náš starý otec bol 25 rokov predsedom družstva, museli sme mať všetko tip-top. Naša vinica musela vyzerať ako anglický trávnik, v tomto sme boli vychovaní, v tomto sme žili. Celú zimu sme chodili sťahovať víno, umývať sudy, čiže pre mňa bolo začať znova robiť s vínom také samozrejmé ako dýchať.“ Chvíľu sa zdalo, že bratia potiahnu káru rodinnej tradície ďalej. Obaja vyštudovali poľnohospodársku školu v Leviciach, ale nakoniec skončili v úplne inej sfére, na hony vzdialenej od vinárstva. Prečo a kedy sa k nemu vrátili? Ako každú sezónu, aj v roku 2008, sa zúčastnili rodinnej oberačky a vtedy sa rozhodli vyrobiť prvé vlastné víno, čo Radoslav vysvetľuje takto: „Keď človek dospeje, niekam sa zaradí, ale ak má k niečomu vzťah, ani nevie prečo, ale ťahá ho to k tomu. A my sme sa takto prirodzene vrátili k tomu vínu.“
Čo čert nechcel
V roku 2008 sa dnes rešpektovaní vinári, bratia Frtúsovci z Frtus Winery, po rodinnej oberačke rozhodli vyrábať vlastné víno a podelili si úlohy. Mladšieho Stanislava láka práca vo vinici a začal sa jej venovať na plný úväzok. Radoslava viac zaujímal samotný proces výroby vína, lebo rokmi sa v tomto smere mnohé zmenilo a niektoré veci si musel doštudovať. V inom podnikaní, ktoré nepovažuje za potrebné konkretizovať, však zostal: „Motivuje ma manažérstvo a vôbec mi nie je jasné, čo budem robiť o štyri roky, ale víno je hobby, ktoré ma teší, k čomu sa rád vraciam, čo proste rád robím a určitým spôsobom pri ňom relaxujem.“
Nakúpili teda hrozno, nerezové sudy a začali hľadať spôsob, ako svoje vína urobiť čo najlepšie. Skúšali nové postupy a zdalo sa, že to ide. Ochutnali ho mnohí a známi im odporučili, aby hneď svoje prvé víno – rulandské biele prihlásili ešte ten istý rok na Súťaž mladých vín do Levíc. „Čo čert nechcel naše víno získalo titul Šampión výstavy. Keďže záväzok zaväzuje, cítili sme, že v tom musíme pokračovať, úspech nás motivoval. Stále hovorím, že nie je nič horšie, ako keď sa vám v živote darí. Potom máte nutnosť robiť to ďalej.“
A tak pokračovali a každý rok pridávali nové druhy. „Najprv sme robili päť druhov vína, potom šesť, osem, desať. Skúšali sme. Lebo z reálneho historického hľadiska sme nevedeli, ako chutí napríklad skutočné Chardonnay, či víno z oblasti Mosely. Nikdy sme také vína nevyrábali. Museli sme sa k nim doslova prepiť a priznávam, že sme s bratom minuli strašné peniaze, kým sme prišli na to, ako ich urobiť z našich zdrojov.“
Ja na brata, brat na mňa
Meno bratov Frtúsovcov známe pod značkou Frtus Winery z Podlužian, sa medzi uznávanými a vinármi ocitlo raketovou rýchlosťou. Pod kvalitu ich vín sa výrazne podpisuje niečo, čo v iných firmách nenájdete bratská chémia.
Starší Radoslav je skôr manažér, zakladateľ, tvorca myšlienky, inovátor a vinársky fanatik. Stanislav zanietenec a detailista, správny človek na správnom mieste. Najlepšie sa cíti vo vinici.
„Každé víno sa rodí vo vinohrade a byť pri tom, formovať si budúcu úrodu, to je to, čo ma baví. A ešte to, že nie som zatvorený niekde v kancelárii.“
Preto bolo logické, že Stanislav bol ten, čo sa bez smútku vzdal práce v inej oblasti a svoje celé ja zasvätil vinohradníctvu.
„Mal som viacero zamestnaní, ale až teraz robím to, čo ma naozaj napĺňa. Víno má dušu, svoj príbeh, ktorý môžete povedať len vy, lebo od začiatku do konca stojíte pri jeho zrode. A u nás naozaj každý kilogram hrozna a každý liter vína prejde našimi rukami.“
Bratia sa raz do týždňa stretnú a konzultujú najbližšie plány.
„Brat ma nekontroluje a nerozkazuje mi. Odvrávam mu dosť, čo by som si k šéfovi nemohol dovoliť, ale k bratovi áno,“ smeje sa. A práve o tom to je. Odlišný názor, diskusia, dvojminútové mlčanie, to je to, čo robí ich víno vínom.
„Na niektoré postupy máme iný názor, občas robíme kompromisy, ale tých rozporov nie je veľa. Lebo čo sa týka výroby vína, sme na jednej vlnovej dĺžke a chutia nám rovnaké vína. „Každý sme úplne iný, ale tým si nastavujeme zrkadlo, čo je v prospech veci.“
Theo randí s dievčaťom z Peseku
Vinárstvo Frtus Winery z Podlužian začalo svoju púť v roku 2008 na začiatočníkov vynikajúco. Hneď prvý druh – rulandské biele – pasovali odborníci na šampióna výstavy, čo ich motivovalo pokračovať. Po ôsmich rokoch majú toľko medailových vín, že vás ich výpočtom nebudeme nudiť. Nájdete ich však na webovej stránke firmy.
V roku 2016 poslali prvýkrát víno do zahraničia a zabodovali aj tam, v krajine vín, v Paríži. Z prestížnej súťaže si odniesli striebornú medailu za Pinot Blanc. Bratia sa tešia z každého úspechu, aj si ho vážia, ale keď sa Radoslava Frtúsa spýtate, na ktoré ocenenie je najpyšnejší, nepovie Paríž, ale Fu!
„Vína, ktoré si vážim, medailu nezískali, lebo sme ich na súťaž neposlali. Napríklad Alibernet, ročník 2012, mali sme z neho len 300 fliaš. Musím však povedať, že najviac ma poteší, keď získa zlatú medailu naša Pesecká leánka. Lebo to je hrozno z tejto oblasti, patrí do tohto regiónu.“
Keď ju raz začnete piť, okamžite ju indentifikujete.
Pesecká leánka je pôvodom z Rumunska, ale práve v okolí Levíc ju doviedli k dokonalosti. Čím je taká úžasná?
„Jej charakter je nezameniteľný. Keď ju raz začnete piť, okamžite ju identifikujete. Má krásnu aromatiku, je lahodná, inklinuje ku kvetinovým až muškátovým vôňam. Ešte som nezažil, že by niekomu nechutila, “ vyznáva sa a pokračuje: „Pre mňa je svojím spôsobom ikonická, rád by som jej slávu šíril do celého sveta a prajem si, aby sa Pesecká leánka stala synonymom vinárstva Frtus Winery.“
Okrem nej majú, ešte jedno eso. „Nedá sa urobiť každý rok, pretože je to cuveé, teda mix troch kvalitných vín, z ktorého vieme urobiť jedno výnimočné, a to je náš Theo.“
Rukopis vinára
Napriek početným medailovým oceneniam vín Frtús Winery, si jeden z jeho majiteľov, Radoslav Frtús myslí, že nie je nevyhnutné vína na súťaže posielať. „Tam ich hodnotia znalci, ale tie, čo chutia im, nemusia chutiť konzumentom. Pretože víno je v prvom rade emócia a dotvára aktuálny stav človeka.“
Ako príklad uvádza, že ak prežívate chvíle radosti, nemôžete piť vážne vína a odporúča: Ak ste veselý, dajte si leánku, alebo rosé, ak smutný, radšej ťažšie červené víno. Netradičný je aj jeho postoj k samotnej výrobe vína.
„Chápem, že niektorí ľudia z toho robia obrovskú vedu, ale víno je v podstate hrozno, a to víno sa spraví samé. Naozaj na to netreba vysokú školu.“
Prečo teda, keď je to také jednoduché, získavajú medaily práve ich vína? „Každé víno má svoj gén, ale vplyv človeka v ňom jednoznačne cítiť. Keď budú dvaja robiť to isté víno a dodržia postup, nemôžu urobiť zlé víno, ale každé bude iné. Prečo? Pretože ten druhý vinár určite nespraví kroky v takej postupnosti, ako ja, a to je vlastne rukopis toho vinára. Na to, do akej kvality víno dokvasí, má vplyv veľa faktorov. A prečo sa nám darí? Aby ste z dobrého vína spravili medailové, musíte mať skúsenosti, spraviť niekoľko chýb, vedieť, prečo ste ich spravili a neopakovať ich.“
Niečo pre dámy
Víno dotvára emočný stav človeka, ako hovorí Radoslav Frtús, jeden z majiteľov vinárstva Frtus Winery z Podlužian. Samozrejme, bez ohľadu na pohlavie. Lenže ako je známe, ženy a muži mávajú rôzne chúťky. Nič tragické, len treba vedieť správne poradiť. Ktoré vínka by najviac vedeli oceniť dámy? Bude to biela pesecká leánka, cuveé fešák Theo, alebo čoraz obľúbenejšie rosé?
„Čo sa týka bielych vín, určite by som z nášho portfólia odporučil Peseckú leánku, pretože je svieža, vonia po muškáte a citrusoch a vynikajúco sa hodí na letné dni. Ľahké vínko, výborne sa pije,“ radí Stanislav Frtús a pokračuje: „Po červených vínach by som siahol, pretože obsahujú antioxidanty.“
Červené hrozno ich obsahuje najmä v šupke a jadierkach. Ako je známe, antioxidanty ovplyvňujú metabolizmus, podporujú červené krvinky, bunky, tkanivá, spomaľujú starnutie a bojujú proti rakovine.
„Takže, ako radia aj lekári, dva poháriky červeného denne sú vítané a prospešné. Vďaka popíjaniu tohto vínka budú dámy dlho krásne, zdravé a vždy dobre naladené.“
Mnohé ženy, ale aj muži, si zvyknú víno riediť v lepšom prípade vodou, v horšom kolovými nápojmi. V tomto smere drží Stanislav Frtús klasický vinársky postoj: „Liať do vína vodu, alebo kolu, je hriech. Keď si predstavím, koľko je za tým roboty a potom to víno niekto takto znehodnotí… Ak mám chuť na ľahké víno, dám si radšej rosé, alebo leánku.“
Konečne na svojom!
Všetky úspechy, ktoré vinárstvo Frtus Winery z Podlužian doteraz dosiahlo, nemá, paradoxne, zo svojich viníc. Skupovali ich dlhých päť rokov, lebo chceli konkrétnu lokalitu. A ako to už býva, mnohokrát sú majiteľmi malých parciel viacerí vlastníci, tak to chvíľu trvalo.
„Zatiaľ si vinohrad prenajímame a časť vlastných budeme onedlho vysádzať,“ teší sa jeden z majiteľov Stanislav Frtús. „V našom okolí sú historické vinohrady, jeden asi 30 hektárový, z ktorého máme už viac ako polovicu. Momentálne vyzerá skôr ako šípkový raj, teraz ho ideme kompletne vyčistiť a pripraviť, aby sme si tam mohli vysadiť vlastný vinohrad.“
Bude síce trvať tri až štyri roky, kým z neho skutočný vinohrad vyrastie, ale stojí to za to. Zatiaľ budú tak ako doteraz, čo treba, prenajímať a kupovať. Kúpa vlastného vinohradu bola vec vinárskeho sebavedomia, cti a nutnosť. Pretože kým na začiatku fľašovania, de facto predaja v roku 2012, fľašovali 10.000 fliaš, v roku 2015 to bolo 30 000 fliaš, ale plány majú oveľa smelšie.
„Náš cieľ, ku ktorému sa chceme dopracovať v horizonte desiatich rokov, je 80 000 fliaš ročnej predanej produkcie.“ K fľašiam patria neodmysliteľne etikety. Ako hovorieva Radoslav Frtús, čo čert nechcel, nedarilo sa im len s hneď prvým vínom, rulandským bielym, ale aj s etiketou. Z návrhov grafika klasického a moderného, si vybral „modernu“, hoci stál sám proti zvyšku firmy. A dobre urobil, v roku 2013 ju na súťaži Vinum Superbum, ktorú organizuje Štátna veterinárna správa, vyhlásili za najkrajšiu.
Predávajú iskry
Zatiaľ sa vysoko cenené vína Frtus Winery z Podlužian predávajú v reštauračných zariadeniach a vo vinotékach. Nie sú totiž pre každého. Vlastne sú, ale trochu inak, ako býva zvykom. Slogan firmy znie: Originálne víno pre originálnych ľudí. Vychádza z toho, že každý z nás je jedinečný a neopakovateľný originál, ktorý si v ponuke vinárstva nájde svoje originálne víno.
„Naša prezentácia je iná. Netlačíme na pílu v tom, aké sú naše vína super, že by ste ich mali piť všetky, lebo toto je dobré a toto ešte lepšie. Nie, nikoho nelámeme cez koleno, pretože z našej kolekcie si aj tak každý vyberie niečo iné, čo mu chutí. Keď donesiem ochutnať dvanásť vín, nečakám, že si od nás bude klient kupovať všetky, ale vyberiete si to svoje. Také, pri ktorom medzi ním a vínom preskočí iskra. Lebo to je to vaše víno.“
Firemný slogan má ešte jeden veľmi dôležitý aspekt.
„Vieme, že naše víno nie je pre každého. Ľudia, ktorým bude chutiť, sú pre nás tí originálni ľudia a my urobíme všetko preto, aby mali vzťah k značke a k nám vinárom. Aby nás ako tvorcov spoznali, zdieľali s nami výrobu a verili nám. Verili, že to víno robíme s najlepším vedomím a svedomím, že sa ho nesnažíme oklamať ničím, čo by narušilo charakter vína, u nás také niečo nepripadá do úvahy. Jednoducho hľadáme ľudí, ktorí si vážia samých seba a chápu, že na to, aby sme niečo vyrobili, musíme vyvinúť enormné úsilie z úprimného srdca.“
KONTAKT:
Frtus winery s.r.o.
Pradiarska 3047/3, Levice 934 05
Prevádzka: Podlužany 311, 935 27
e-mail: info@frtuswinery.sk, frtus@frtuswinery.sk
tel.: +421 907 190 709, +421 902 931 921
web: https://www.frtuswinery.sk/