Profesionálny someliersky kurz – CERTIFIKÁT SOMELIERA (Tokaj)

Nahrávam Udalosti

Asociácia somelierov Slovenskej republiky, člen ASI – Association de la Sommellerie Internationale od roku 2002, vás pozýva na profesionálny someliersky kurz.

Kurz Certifikát someliera je zostavený na základe 20-ročnej skúsenosti lektorov Asociácie somelierov Slovenskej republiky. Prvý modul vedie doc. Ing. Štefan Ailer, PhD. ktorý je lektorom a vysokoškolským pedagógom v odbore vinohradníctvo a vinárstvo na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre.

Lektorom II. modulu je najlepší slovenský somelier Rasťo Šuták, viceprezident Asociácie somelierov Slovenskej republiky. Na Majstrovstvách Európy vo Viedni sa umiestnil na 13. mieste, na Majstrovstvách sveta v Antverpách na 24. mieste. Má širokospektrálny prehľad o vínach sveta, učebné materiály sú pred každým kurzom aktualizované o najnovšie udalosti vo svete vína.

Súčasťou kurzu je jednodňová exkurzia do vinohradov a vinárstiev vo Vinohradníckej oblasti Tokaj, kde sa priamo od vinárov dozviete tie najcennejšie informácie.

Počas kurzu ochutnáte viac ako 50 vzoriek vín z celého sveta.
Mimoriadnou výhodou tohto „vydania“ kurzu je, že sa budete učiť priamo vo vinárstve s výhľadom na vinohrady. Predpokladáme, že väčšina účastníkov sa ubytuje v blízkom Majeri BARA, a preto budeme mať možnosť učiť sa a degustovať spoločne aj večer.

Kurz sa skladá z dvoch modulov a je ukončený písomným testom a praktickými skúškami, na základe ktorých úspešní absolventi získajú Certifikát someliera. Osvedčenie obsahuje garančné insígnie Asociácie somelierov Slovenskej republiky.

Termíny kurzu
I. modul : 24. – 26.4.2023
II. modul : 29. – 31. 5. 2023

Zahájenie kurzu v pondelok 24. apríla 2023 o 9.00 h.
Vyučovanie každý deň od 9.00 do 21.00 s prestávkou na obed a večeru.

Miesto konania kurzu: MEA GRATI, a. s.
Vinárstvo – 42 ha vinohradov vo vlastnictve – Východoslovenska vinohradnicka oblasť, Ladmovce, tesne susediace s Vinohradníckou oblasťou Tokaj – obec Viničky

Odporúčané ubytovanie: Majer BARA (nie je v cene kurzu) – vzdialený 15 min chôdze cez lesík alebo 3 min autom po štrkovej ceste. (Ubytovanie je predbežne rezervované pre náš kurz, má obmedzenú kapacitu).

Organizácia kurzu
Kurz prebieha v dvoch moduloch.
I. modul Základy vinohradníctva a vinárstva, Základy somelierstva, Základné postupy zmyslového hodnotenia
V rámci I. modulu sa uskutoční odborná exkurzia do viacerých vinárstiev vo Vinohradníckej oblasti Tokaj.
II. modul – Vína SR, Vína Starého sveta, Vína Nového sveta, Snúbenie vína a jedla, Servis vína, Destiláty, Cigary
III. skúška Certifikát someliera (termín na základe dohody)

Účastníci môžu absolvovať teoretickú a praktickú skúšku. Úspešní absolventi skúšky získajú Certifikát someliera.
Maximálny počet účastníkov v kurze: 16

Cena kurzu
Cena I. modulu 380€
Cena II. modulu 380€

Odborní lektori:

Doc. Ing. Štefan Ailer, PhD.
Je absolventom Mendelovej univerzity v Brne, Záhradníckej fakulty Lednice na Morave. Má dlhoročnú prax v manažérskych pozíciách v dvoch vinárskych spoločnostiach na Slovensku. Úspešne sa podieľal na implementácii predpisov EÚ v oblasti vinohradníctva a vinárstva do národnej legislatívy V súčasnosti je lektorom a vysokoškolským pedagógom v odbore vinohradníctvo a vinárstvo. Je autorom knihy Vinárstvo a somelierstvo.

Beáta Vlnková
Prezidentka Asociácie somelierov Slovenskej republiky. Získala diplomy Certified sommelier by the Court of Master Sommeliers a Advanced Certificate in Wines & Spirits v Londýne. Vedie Školu vína v Bratislave.

Rastislav Šuták
Reprezentoval Slovensko na Majstrovstvách sveta v Antverpách. Má encyklopedické vedomosti o vínach sveta, dlhoročné skúsenosti someliera z najlepších reštaurácií Slovenska, organizuje odborné profesionálne degustácie. Je držiteľom International A.S.I. Sommelier Diploma.

Martin Jakub
Viac ako 10rokov pôsobiaci v oblasti distribúcie a predaja prémiového alkoholu a vína. Súčasne sa venuje realizácii MasterClassov, školení a poradenstva pre HORECA segment v oblasti whisky, rumu a brandy. Ambasádor rumovej destilérky Takamaka zo Seychell.

Odborný program kurzu

I. modul

VINOHRADNÍCTVO A VINÁRSTVO I.
1.1. Prírodné podmienky pre pestovanie viniča hroznorodého na výrobu vína, rez a vedenie viniča, mikroklíma rastliny, vegetačný cyklus viniča, zber hrozna
1.2. Vitis vinifera a podpníkové odrody. Klony, vnútrodruhové krížence, medzidruhové krížence (hybridy).
Hlavné medzinárodné odrody a odrody pestované na Slovensku

VINÁRSTVO II.
2.1. Spracovanie hrozna a výroba vína: základné technologické postupy pri výrobe tichých bielych, červených a rosé vín, šumivých a fortifikovaných vín
2.2. Choroby a chyby vína
2.3. Základné rozdelenie vín podľa kategorizácie OIV, apelačné systémy kategorizácie vín, prívlastkové vína
2.4. Praktická časť: degustácia základných kategórií vín
2.5. Odborná exkurzia vo vinárskych prevádzkach.

SOMELIER I. časť
3.1.História a súčasnosť profesie someliera, uplatnenie, jednotlivé činnosti a povinnosti someliera, somelier a jeho hostia, klasifikácia klientely, manažment sťažností, etiketa, Asociácia somelierov SR, Assocation de la Sommellerie Internationale
3.2. Senzorická analýza: základné postupy a technika zmyslového hodnotenia. Systematický prístup k hodnoteniu vína
3.3. Praktická časť: nácvik degustačných techník, degustácia odrodových vín

II. modul

VÍNA SVETA
1.1. Vína Slovenska : Slovenské vinohradnícke oblasti, odrody a štýly vína, vinárska legislatíva.
Praktická časť: degustácia slovenských vín
II.2. Vína Starého sveta I.: Nemecko, Rakúsko
II.3. Praktická časť: degustácia reprezentatívnych vzoriek

VÍNA SVETA
2.1. Vína Starého sveta II. : Francúzsko, Taliansko, Španielsko, Portugalsko
Praktická časť: degustácia reprezentatívnych vzoriek
2.2. Vína Nového sveta : USA, Kanada, Južná Amerika Juhoafrická republika, Austrália, Nový Zéland
Praktická časť: degustácia reprezentatívnych vzoriek

SOMELIER II. časť
3.1. Víno v reštaurácii: Kritéria pri výbere vína do reštaurácie, skladovanie a evidencia vín, ako čítať vínnu etiketu, marketing vín, nápojový a vínny lístok
3.2. Snúbenie jedla a vína: analýza senzorických vlastností jedla a vína, základné pravidlá snúbenia jedla a vína
3.3. Praktická časť: teória v praxi kombinatoriky snúbenia jedla a vína, praktická ukážka menu: predjedlo, hlavné jedlo, dezert, snúbenie vína a syrov.
3.4. Servis vína: postup, pomôcky, sklo.

SOMELIER III. časť
4.1. Destiláty: výroba destilátov, technológia destilácie, práca so sudmi, označovanie fliaš a správne senzorické postupy
4.2. Cigary: história výroby cigár, pestovanie tabaku, výroba cigár, rozdelenie cigár, zásady správneho servisu a konzumácie cigár.

Zmena poradia prednášok vyhradená.

……………………………

Účastníci, ktorí úspešne absolvujú skúšky získajú Certifikát someliera a členstvo v Asociácii somelierov Slovenskej republiky na rok 2023. Skúška sa skladá: teoretický test 60 otázok prednášaného učiva, senzorické hodnotenie dvoch vzoriek vína, dekantácia červeného vína.

Storno podmienky
Storno poplatok za kurz v prípade zrušenia účasti:
a/ 0% -zrušenie účasti 10 – 3 dni pred začiatkom kurzu
b/50%- zrušenie účasti menej ako 3 dni pred začiatkom kurzu
c/ 100% – zrušenie účasti po zahájení kurzu

 

Viac info + prihláška >>

Hlavný partner kurzu: MEA GRATI, a.s. Ladmovce
Partner kurzu: Kubbo Select, Košice

Go to Top