Mladosť je čosi posvätné. Inak tomu nie je ani v prípade vína. Stará vinárska poučka tvrdí, že nie je rozdiel medzi mladým vínom a mladou ženou. Obe sú síce veľmi nezrelé, ale vedia nás dokonale omámiť. Tak, ako Francúzov dokáže očariť beaujolais, tak sa my necháme s radosťou opantať mladým Svätokatarínskym vínom.

V našich krajoch však upadol sviatok mladého vína do zabudnutia, no postupne ožíva a v posledných rokoch nadväzuje na oberačkové slávnosti spojené s ochutnávkou burčiaku a rampášu. Od roku 2011 Svätokatarínske víno predstavuje novodobú značku kvality a tradície.

Projekt začal v roku 2011 edukačnými seminárni, kde vinárski odborníci školili vinárov ako vyrobiť kvalitné mladé víno. Nastavili sa kritéria a parametre pre Svätokatarínske víno a už v prvom ročníku vyrobilo Svätokatarínske vína 27 vinárstiev. Počas niekoľkých rokov na hľadal optimálny a dlhodobo udržateľný systém spolupráce medzi Svätokatarínskym vínom a vinármi. Momentálne už môžeme hovoriť o etablovanej značke slovenských mladých vín s jasnými pravidlami. Svätokatarínske víno sa stará o združený marketing a predaj samotnej značky, ako aj vinárstiev, ktoré dané víno produkujú.

Mladé slovenské vína, ktorých kvalitu garantuje ochranná známka Svätokatarínske víno sa tešia skutočne mimoriadnej obľube. Majú byť aj právom na čo hrdé. Svojimi senzorickými vlastnosťami, svojou prenikavou vôňou a sviežou ľahkou chuťou, totiž častokrát predčia paradoxne na Slovensku známejšiu francúzsku konkurenciu.

Garancia kvality
Vína, ktoré prichádzajú na trh pod spoločným označením Svätakatarínske musia spĺňať špeciálne, prísne kritéria. Kvalitu a senzorické vlastnosti musí každoročne schváliť odborná komisia. Fľaša musí byť špeciálne označená – okrem špeciálnej etikety zaručuje pravosť Svätokatarínskeho vína aj okrúhla, červená nálepka.

Odrody, z ktorých sa vyrába Svätokatarínske víno
Svätokatarínske vína sa vyrábajú z bieleho a červeného hrozna, ktoré dozrieva už na konci augusta, resp. začiatkom septembra. Jedinečnosť mladého vína je ukrytá v jeho sviežosti a aróme. Spotrebovať ho však treba čím skôr, pretože starnutím stráca svoju sviežosť a živelnosť. Odrody, z ktorých sa vyrába mladé Svätokatarínske víno sú:

BIELE VÍNA:
Iršai Oliver
Müller Thurgau
Veltlínske červené skoré
Muškát moravský
Sauvignon blanc – premiérovo v ročníku 2016
Bouvierovo hrozno / Bouvier – premiérovo v ročníku 2016

RUŽOVÉ VÍNA:
Svätovavrinecké rosé
Cabernet Sauvignon
Modrý Portugal
Frankovka modrá

 

Kontakt:

Svätokatarínske víno
Sládkovičova 2, 811 06 Bratislava
tel: +421 2 5443 3930

KONTAKTNÁ OSOBA: Milan Kováčik
mobil: 0907 818 673
e-mail: info@svatokatarinskevino.sk
web: http://svatokatarinskevino.sk/